Tallers d’educació per la pau

Els tallers són una bona eina per fer arribar l’educació per la pau als més joves d’una manera propera i dinàmica. Des de FundiPau posem a disposició de docents, talleristes i altres professionals del món de l’educació i el lleure un seguit de tallers.

Proposta per secundària i grups a partir de 12 anys:

3 tallers: un procés d’aprenentatge. La nostra proposta és fer 3 tallers d’una hora i mitja cadascun, en grups de 15 a 20 persones com a màxim. S’acostumen a fer amb una setmana de diferència. Objectiu del tallers: superar la violència. Ensenyar com l’ús de la violència no és mai una via de solució dels conflictes, i com es poden aprendre altres maneres de gestionar-los i superar-los amb la confiança, el diàleg i la cooperació. Metodologia: vivència > reflexió > continguts. 

Els tallers proposen una sèrie de dinàmiques i jocs, mitjançant els quals els participants tenen una sèrie d’experiències (de violència, de confiança, de diàleg i de cooperació), sobre les quals reflexionem tot arribant, finalment, als continguts desitjats.

Al primer taller, El Castell de Cartes treballem les causes dels conflictes, l’aparició de la violència, la seva inutilitat i les alternatives possibles. Descobrim la pròpia tendència a la violència i reflexionem sobre la necessitat d’una cultura de pau.

La segona sessió, Jocs per la confiança i el diàleg consta de múltiples jocs i dinàmiques que afavoreixen la confiança i el diàleg entre el grup. Es tracta aquí de reconèixer les pròpies limitacions a l’hora de solucionar els conflictes, i de donar eines i capacitar als alumnes en aquest sentit.

Durant el tercer taller, La teranyina, s’experimenta la feina en grup. Aquesta dinàmica “obliga” tots els participants a cooperar per tal de superar una prova. El taller recull el que s’ha après anteriorment, i visualitza, per tant, el progrés i l’aprenentatge assolits.

Per a més informació i concertar xerrades, contacteu amb nosaltres a través del correu electrònic lverges@fundipau.org o bé truqueu al 93 302 51 29 i demaneu per Lourdes Vergés.

Fitxes d'educació per la pau

Aquí trobareu una selecció de dinàmiques i jocs aptes per treballar l’Educació per la Pau. Es tracta d’activitats especialment adequades per als centres d’educació en el lleure (esplais, agrupaments, centres cívics, etc.) i per a l’escola.

Grups: entre 15 i 20 persones, per a més grans de 12 anys.

Durada: 1 o 2 hores

Continguts: Violència directa, violència estructural, violència cultural. Pau positiva, pau negativa, cultura de pau. Resolució de conflictes i noviolència.

Resum: a partir d’una dinàmica-joc, es provoca un conflicte dins del grup que permet començar un debat molt participatiu. A través d’aquest debat es treballen els continguts des de l’experiència personal viscuda.

Grups: entre 15 i 20 persones, per a més grans de 12 anys.

Durada: 2 hores aproximadament

Continguts: consta de múltiples jocs i dinàmiques que afavoreixen la confiança i el diàleg entre el grup. Es tracta aquí de reconèixer les pròpies limitacions a l’hora de solucionar els conflictes, i de donar eines i capacitar als alumnes en aquest sentit.

Resum: Es tracta d’un conjunt de 9 dinàmiques i jocs que aporten una sèrie d’experiències, que, un cop reflexionades, ajuden a assumir els continguts plantejats.

Grups: entre 15 i 20 persones, per a més grans de 12 anys.

Durada: 1h hora aproximadament

Continguts: Cooperació. Desenvolupar la capacitat col·lectiva de prendre decisions i resoldre conflictes. Fomentar la necessitat de cooperar. Desenvolupar confiança en el grup.

Resum: Es tracta de fer passar el grup per una prova (passar a l’altra banda de la teranyina). O ho fan tots, o ningú. D’aquesta manera, la cooperació és necessària per part de cadascun dels membres.

Grups: fins a 30 persones, a partir de 10 anys.

Durada: 1 hora aproximadament

Resum: es tracta de la creació conjunta d’un trencaclosques partint d’una dinàmica amb condicions. El trencaclosques acabat ens fa reflexionar sobre què ens ajuda a la pau i que fomenta l’aparició de la violència.

Continguts: cooperació i treball en equip. Autoconeixement. Cultura de pau i cultura de violència.

Grups: nombre indiferent, a partir de 12 anys

Durada: dues sessions d’1 hora aproximadament

Resum: es dóna als participants un “test sobre cultura de pau” que hauran de respondre primer individualment, i després en grup, segons unes consignes establertes.

Continguts: cultura de pau i cultura de violència en els àmbits personal i interpersonal.

Tallers d’educació per la pau en vídeo

Mira com es fan les activitats i fes els tallers a la teva aula.

FundiPau realitza habitualment tallers d’educació per la pau a escoles i instituts. L’associació de periodistes Fora de Quadre, ha filmat alguns d’aquests tallers en diversos centres i n’ha elaborat una sèrie de videos curts que mostren com es desenvolupen.

Aquí oferim aquests minidocumentals on-line, amb la intenció de facilitar que educadores i educadors d’arreu puguin dur a terme els tallers ells mateixos amb l’ajuda de les imatges i les fitxes didàctiques de les dinàmiques que realitzem.
En concret, són 9 vídeos de 10 minuts cadascun, que corresponen als tres tallers fets en tres escoles diferents. Trieu quin voleu veure fent ús dels enllaços d’aquest quadre:

Col·legi Sant Ignasi Sarrià de Barcelona
IES Miquel Taradell del barri del Raval de Barcelona
IES Maria Aurèlia Capmany de Cornellà
Col·legi Sant Ignasi Sarrià de Barcelona
IES Miquel Taradell del barri del Raval de Barcelona
IES Maria Aurèlia Capmany de Cornellà
Col·legi Sant Ignasi Sarrià de Barcelona
IES Miquel Taradell del barri del Raval de Barcelona
IES Maria Aurèlia Capmany de Cornellà
Versió curta
Versió curta
Versió curta
Versió curta
Aquests recursos estan disponibles de forma gratuïta. Vols col·laborar per fer-los possible?